Wijnen met de naam Stapel(home = www.cstapel.nl)

Van welke familie een Stapel ook komt, het hart gaat sneller kloppen bij de gedachte familie en
vrienden op een feestje te verrassen met het schenken van een authentieke "Domaine Stapel".


Bourgogne
Halverwege Frankrijk, in de vermaarde wijnstreek boven Macon ligt het dorpje La Chapelle-Sous-Brancion aan de D215, 12 km ten westen van afslag 27 (Tournus) van de Autoroute du Soleil. Het werd al genoemd in de zesde eeuw, heeft een O.L.V. kerk met een Maria Hemelvaart muurschildering en het Château de Nobles, beide met elementen uit de XIIe eeuw en alles omgeven door bos, weiland en heel veel druiven, hier tegen de westhellingen. Daar ook ontspringt de Naiguerre, een beekje dat al samenvloeiend met ander water naar de Saône voert.

wijnstreek
La Chapelle-Sous-Brancion telt nu nog ruim honderd inwoners (gezicht op het noordwesten in Google Street View).


In dit landschap woont sinds 1978 ook Jan Stapel, zijn wijnboerderij rechts aan de horizon. Van milieukundig onderzoeker aan de UvA ontwikkelde hij zich er tot een van de vignerons, een bevlogen wijnboer die zo van de streek en haar tradities is gaan houden dat hij er de plaatselijke politiek in ging en de familienaam aan zijn wijnen verbond: "Domaine Stapel". Lees meer in "Vivre! Nederlandse wijnboeren in Frankrijk" van Ger Bouten, 2010.
Zijn kennis van de wijnbouw vergaarde hij ter plekke en aan de Universiteit van Dijon. Jan Stapel is nu een tevreden wijnboer die van zijn wijn kan leven. Zelfbewust zegt hij erover dat die zich kan meten met alle vriendelijke kwaliteitswijnen van de Bourgogne, tegen een even vriendelijke prijs.

wijnstreek   Jan en zoon
In Nogent, La Chapelle-Sous-Brancion, aan de D215: de wijnboerderij van Jan Stapel, rechts zeer tevreden met jongste zoon Hippolyte voor de ingang.
Jan groeide op in Nederlands-Indië, waar zijn grootvader Herman Bernard als militair en bestuurder voor de oorlog een bekende Nederlander was.


Domaine Stapel rond de jaren 2010 - 2015
Wie "Domaine Stapel" blanc, rouge of crémant wilde schenken kon die vroeger zelf in zijn proeverij komen keuren en meenemen, tegen inderdaad een vriendelijke prijs van €6 tot €8 per fles. Rode "Domaine Stapel" kon gemakkelijk vijf jaar worden bewaard; de witte tot drie jaar.
Het adres was, rond 2010-2015: Domaine Stapel, M. Jan Stapel, Nogent 71700, La Chapelle-Sous-Brancion.

Wie vanuit Nederland of België wilde bestellen, kon destijds een e-mail sturen aan jan.stapel@wanadoo.fr. Jan is/was zijn eigen agent en reisde na de oogst een keer of vier per najaar naar Nederland. Voor €3 per doos à 6 flessen transportvergoeding bezorgde hij die graag tot in Utrecht en Amsterdam. Voor grote bestellingen wilde hij best wat verder rijden. Of dit vandaag de dag nog steeds tot de mogelijkheden behoort, is niet bekend.

wijnlabel