Stapel en Staple in Frankrijk en Engeland (home = www.cstapel.nl)

De 40 aardrijkskundige namen met stapel of staple in Engeland en Frankrijk betreffen vooral kalme landelijke buurtschappen en dorpen, die al eeuwen floreren zonder groeiambities maar wel met hun tijd meegaan. Gewoonlijk tellen zij nog geen 2000 inwoners en liggen aan landelijke wegen. Ze hebben vaak een eigen kerkje en hun eigen website, maar alleen de havenstadjes Étaples en Barnstaple met 10 en 20 duizend inwoners hebben een stedelijke uitstraling met hun stadhuis, museum, middelbaar onderwijs en spoorwegstation. Uitersten zijn Stapleton in Bristol, ooit een Saksisch gehucht met een Romeins verleden, nu een groene stadswijk met 23000 inwoners en, onbewoond, Staple Island en Staple Plain (zie onder).
Hetzelfde geldt voor tien Steeple geheten dorpen in centraal Engeland, waarvan Steeple Claydon met 2375 inwoners het grootste is.
Hier volgen beelden van plaatsen genaamd Staple of, vaak lang geleden, Stapel. De meeste zijn met dank ontleend aan Google Maps of Street View.


Vergezicht op het zuiden van Staple of Stapel, op de taalgrens in Nord, Frankrijk.

  
Oostelijke toegangsweg naar Staple of Stapel, Frankrijk.   Brug naar Étaples, over de getijdemonding van de Kwinte.


Stadhuis of Mairie op de Place du Général De Gaulle in Étaples, Stapel geheten toen het een millennium geleden nog samenviel met de taalgrens.

  
Noordelijke toegangsweg naar Staple bij Canterbury in Kent, Engeland.   St. James kerk in Staple, Kent, daterend uit Saksische tijden.

  
Staple Eiland, Northumberland is een nationaal natuurreservaat van 7 haAchter dit bronstijdmonument op de Beaconberg, Quantock Heuvels,
en werd af en toe bewoond door een enkele monnik en vuurtorenwachter.Somerset, ligt de Staple Vlakte. Mogelijk noemden de Saksen hem
De naam lijkt te zijn ontleend aan de rotsformatie "stapols" of pilaren."stapol" toen zij nog op deze strategische hoogvlakte bijeenkwamen.
Met dank aan Kenny Wharton, www.panoramio.com/photo/46417176.Met dank aan fotograaf Paul Blades, www.megalithic.co.uk.

Ook Steeple Eiland is een onbewoond natuurreservaat. Dit verste Jason Eiland vanaf de Falklands meet 9 km2 en valt op door een spitse rotsenkam.