Stapel in Nederland en Duitsland (home = www.cstapel.nl)

De 25 aardrijkskundige namen met stapel in Nederland en Duitsland betreffen allemaal kalme landelijke buurtschappen en dorpjes. Ze floreren sinds mensenheugenis zonder groeiambities maar gaan wel met hun tijd mee. Klein als ze zijn liggen ze langs landelijke wegen, hebben wel eens een eigen kerkje en soms hun eigen website, maar geen stadse fratsen. Stapelfeld in Sleeswijk-Holstein is met 1660 inwoners in 2012 verreweg het grootst.
Hier volgen enkele beelden van buurtschap en dorpen met de naam Stapel, gaande van Drenthe naar Ostfriesland in Duitsland en verder naar Niedersachsen en Sachsen Anhalt. De meeste afbeeldingen zijn met dank ontleend aan Google Maps; Street View is in Duitsland niet beschikbaar.

  
Deze boerderijen vormen samen het Drentsche buurtschap De Stapel.  Na 40 jaar staat er weer een buurtschap bord op de Stapelerweg.
De Reest, grensbeek met Overijssel, meandert NW naar het Meppelerdiep.Dit werd op 14-08-2014 onthuld, aan het noordeinde van de weg.

  
Stapel bij Uplengen, Ostfriesland, ontstond in 1765 als Duitse veenkolonie.  Stapel bij Horstedt, Niedersachsen, ligt aan een groot staatsbos.
In 2010 telde het 500 inwoners. De website verklaart de naam heel precies.  

  
Stapel bij Amt Neuhaus, Niedersachsen, met de Marienkirche.Stapel bij Lückstedt, Sachsen Anhalt, met 179 inwoners in 2010.
Het is het enige Stapel geheten dorpje aan de Elbe oevers (noord). De toren van het 13e eeuwse Deense veldstenen kerkje torst een
bronzen klok, in 1492 in fis gegoten door Gerard van Wou uit Kampen.
Foto met dank ontleend aan Rolf Hirte, www.rhirte.de.